10.PTO Severka

Zimní táboření Níhov

Akce zimní táboření není pro každého, ale každý je vítán. Začátek akce probíhal jako obvykle sbalením věcí a cestou vlakem. Jen těch věcí je nějak moc, hlavně teepee a saně s potahem vyvolaly ve vlaku trochu paniku. Tu ovšem skupinka zkušených táborníku zažehnala svým asertivním přístupem k vlakové četě.

Cesta od nádraží Níhov na základnu T.K Rawen není nijak dlouhá, ale saně zapadávající do sněhu nevydrželi nápor nákladu a značné tažné síly našeho spřežení. Tak není jiná možnost než vše na záda a šlapat sněhem po svých. Na základnu jsme dorazili už za tmy. Není čas ptát se… Stále prší a prší. Stavění teepee, rozdělání ohně, večeře a pak hupky, hupky do spacáku. Pobyt v teepee je příjemný a usínalo se v dobré náladě až po půlnoci.

Malebnost údolí a celé základny jsme ocenili až v sobotu ráno, kdy nás svým příchodem probudil Pepa (v pátek večer měl společenské povinnosti). Hned se, ale zapojuje do probuzení nočního ohniště v teepee a už se vaří čaj na snídani. Venku prosvítá sluníčko a my kujeme plány na dnešní den. Při Pobytu v zimní přírodě spoustu času zabere příprava dřeva na ohniště, příprava teplého jídla, bez kterého to zkrátka v zimě nejde, a my jsme si ještě naplánovali večerní indiánskou saunu. Tak není čas na lelkování a šup do práce. Někdo staví saunu, chystá kameny, někdo chystá dřevo (a na saunu je ho potřeba moc). Počasí nám přeje je příjemně a hlavně neprší. Na postaveném ohništi se uvařila hutná sytá polévka, skládající se s celého kuřete, zeleniny a spousty nudlí, no mňamka.

Odpoledně už hoří oheň pro vytvoření sauny. No hoří - je zatím dost silné slovo, dřevo je mokré a oheň jen tak skomírá. My se ale nevzdáváme a stále jej udržujeme a krmíme novým a novým klestím pro probuzení toho zázračného ohně. Oheň oceníte právě tehdy, až opustíte suché a ústředním topením vyhřáté teplo domova. Pořádný oheň se nám daří probudit až za tmy. Na večeři jsme si uvařili výborné fazole a vyslaná hlídka přinesla i něco na zapití. Večer sedíme už kolem dost velkého ohně, kde na nás blikají rozžhavené kameny. Je čas na saunu. Kameny rychle do připravené díry v sauně a šup do sauny. Nedá se to popsat dokonale, no zkrátka, kdo nezažil, nepochopí. Kamenů bylo na 3 ohřátí sauny. Ochlazení se provádělo v blízkém potoce a ve sněhu. Potom už jen sedíme kolem ohně a přátelsky klábosíme. Začíná mrznout, obloha se vyjasňuje a do teepee jdeme s pohledem na krásnou hvězdnou oblohu nad námi a s pocitem hezky prožitého dne. Noc byla mrazivá a ráno ještě více.

Ráno se vysoukat z vyhřátého spacáku je jedno z úskalí zimního táboření. Vždy se ale najde někdo kdo v teepee ráno přiloží na oheň a začne vařit vodu na čaj nebo kávu. Snídani odkládáme na později a postupně začínáme balit. Teepee postavené v dešti v pátek a přihrnuté mokrým sněhem připomíná zabetonovanou plechovou chatu. Vše je potřeba opatrně sbalit a u ohně nechat rozmrznout. To už na nás čeká i snídaně, vajíčka na slanině a křupavý okureček. Také sluníčko ozařuje celé údolí a to vše vyvolává na našich tvářích veselý úsměv. Balení věcí a úklid základny je samozřejmostí a trochu už pospícháme, vlak nepočká. Naložení věcí na saně poslední foto a nostalgické pohledy na sluncem prozářenou louku a les. Každý z nás by tu ještě zůstal, nu což akce končí. Naložené saně se zase nedají hlubokým sněhem táhnout, tak vše na záda a jde se na vlak. Saně se tak stávají jediným zcela zbytečným členem naší expedice.

Výprava se opravdu povedla, dobrá nálada nám vydržela po celou dobu až do konce. Letošního zimního táboření se zúčastnilo 6 statečných: Víťa, Jiříček, Kuba, Michal, Pepa a náčelník Ďoubalík. Bohužel taková akce by si zasloužila větší účast. Holt někdo má pracovní a jiné povinnosti a někdo si to zkrátka netroufl. Program byl zaměřen hlavně na pobyt v zimní přírodě a za něj je potřeba všem kdo se podíleli poděkovat, není to nic jednoduchého.

Snad každý při pohledu na fotky ze zimního táboření má jiné pocity, někdo v nás vidí blázny, někdo trochu závidí. Jenom u nás doma je to jednoznačné „ani za zlaté prase“. Pro nás otrlé táborníky je taková akce naplněním hesla „kde jiný zapadávají do bláta, tam my nacházíme kousek svého štěstí“.

Pepa



Fotografie k akci najdete ZDE




Aktualizováno 31. března 2010        Historie změn       Optimalizováno pro IE 5.0 (800x600)

10.PTO Severka Brno
při Pionýr Řečkovice, Horácké nám.12, Brno - Řečkovice
Správce stránek: Víťa